Előzmények

A méz és gyógynövények előnyös élettani hatása évezredek óta ismert és alkalmazott az egészségmegőrzésben. Mind hazánkban, mind külföldön számos olyan érdekes és értékes termék van, ahol különféle fajtamézekbe gyógyhatású termékeket tesznek. Ugyancsak alkalmazott módszer a méhcsaládok egészségének megóvására, teljesítményük fokozására, hogy különféle előnyös gyógyhatású termékeket etetnek (méhkenyér stb.). A „TöbbmintMéz”-ek szabadalmi eljárása során ezek az ismert és védett módszerek vizsgálatra kerültek, melynek értékelésével nyert bizonyítást a szabadalom újdonságtartalma, mely az eddig ismert eljárásokhoz képest az alábbiakban különbözik:

  • A gyógynövényeket kizárólag a méhekkel történő beetetés előtt visszük be a méhtakarmányba.
  • A „TöbbmintMéz” előállításánál a cél a méhek számára előnyös méhtakarmány etetése mellett az, hogy humán fogyasztásra alkalmas, magas élettani értékű terméket állítsunk elő, mely méhészeti technológia széles körben hasznosítható.
  • A pergetést követően a keletkezett méhtermékből („TöbbmintMéz”) semmit nem adunk hozzá és nem veszünk el.
  • A termék előállítás során tartózkodunk a magas hőkezeléstől, nem használunk tartósítószert, ízfokozót, illetve semmilyen mesterséges adalékot.

A több, mint egy évtizedes fejlesztő munka eredményeként került benyújtásra a „TöbbmintMéz” előállítására vonatkozó szabadalom.

 

Szabadalom

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához 2015. február 9-én P15 00061 ügyiratszámon került benyújtásra (belső elsőbbség 2014.04.10) az „Eljárás gyógyhatású növények felhasználásával készült méhtakarmány készítésére és méhek által termelt élelmiszer előállítására”. A szabadalom kivonata szerint a találmány tárgya: eljárás méhtakarmány előállítására növényekből és cukorból, oly módon, hogy egy tömegrész friss, vagy szárított növényi anyagot a friss növényi részre számítva 1-5 tömegrész cukor és 0-4 tömegrész víz segítségével extrahálnak, a cukros növényi kivonatot és szilárd fázist elválasztják, a szilárd fázist 4-10 tömegrész víz hozzáadása után tejsavas erjesztéssel fermentálják, majd a fermentumot leszűrik és 0-4 tömegrész cukorral és cukros növényi kivonattal elegyítik. Növényi anyagként egyaránt használható parlagfű, vagy gyógynövények, önmagukban, fajtánként, vagy keverék formájában. Az extrakciót és tejsavas erjesztést ismert módon, előnyösen, szobahőmérséklethez közeli hőfokon végzik.

Az SZTNH a benyújtott szabadalmi eljárást 2020. január 6-án 231.010 lajstromszámon jóváhagyta.