A GINOP-2.1.7-15-2016-00723 azonosítószámú „Új, innovatív méhtermék család prototípusának kifejlesztése és egészségvédő hatásának vizsgálata” tárgyú projekt megvalósítása 2017.10.02-án megkezdődött és 2020.04.15-én befejeződött. E szakmai munkát foglalja össze beszámolónk.

A munkatervben a feladatok 3 modulra oszlottak:

A) modul: Fűszernövények alkalmazása „TöbbmintMéz” termékek előállításában

- Hatóanyag transzformáció megállapítása, méhészeti technológia optimalizálása: 2018. évben a vizsgálatok főként a különböző hatóanyag kinyerési módszerek vizsgálatára irányultak, 2019. évben a vizsgálatok középpontjában az etetési kísérletek voltak. A kísérleteket a közreműködő méhészek szirupkészítési és etetési naplókban dokumentálták.

- Termékek organoleptikus panelvizsgálata: 2019. év augusztusában a XXVIII. Farmer-Expo Szakkiállításon Debrecenben mutatkoztak be az új prototípus termékek, ahol kérdőíves felmérés során vizsgáltuk a mézfogyasztási szokásokat és a kifejlesztett prototípus termékek piaci fogadtatását. A bemutatott prototípus termékek iránt a közönség kiemelkedő érdeklődést mutatott és a bemutató standot Dr. Nagy István agrárminiszter személyesen is felkereste. További szervezett termékbemutatóra került sor 2019. szeptemberében a Bihari Mézes Napon Berettyóújfaluban. Mindkét termékbemutatón egy-egy termék elismerő oklevélben részesült.

B) modul: Ásvány-, és gyógyvizekben természetesen előforduló jód bevitele „TöbbmintMéz” termékek előállításában

- Jód hatóanyag transzformáció megállapítása a termékpálya során, méhészeti technológia testre szabása: ehhez zsálya és homoktövis alapú méhtakarmányt használtunk fel. 2018. évben Pávai Vajna ásványvízzel készített méhtakarmány etetésével állítottuk elő a prototípus terméket, míg 2019. évben homoktövis alapon Jodaqua jódos gyógyvíz alkalmazásával készítettünk jódtartalmú méhterméket. Minden esetben párhuzamosan (jód nélküli) etetett kontroll családokkal hasonlítottuk össze a jódtartalmú méhtakarmány fogadtatását és hatásait a méhcsaládok életére.

- Termékek klinikai vizsgálata: A BAZ Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban Miskolcon 15 fő önkéntes bevonásával, ahol a jódtartalmú méhterméket 150 ml joghurtba adagoltuk és ezt fogyasztották 21 napig. A vizsgálatok és az után-követés eredményeként a termék kimagasló élettani hatásokkal bírt a statisztikai értékelés alapján az immunrendszer erősítésében. A jódos homoktövis kontrolljaként az A) modul részeként kifejlesztett zöld dió méhterméket alkalmaztuk szintén 15 fő önkéntes bevonásával, melynek eredményeképpen szignifikáns módon igazolhatóan bizonyítást nyert, hogy a vércukorszint csökkent a zöld dió méhtermék fogyasztását követően.

C) modul: Alga tenyészetet, illetve kivonat alkalmazása a „TöbbmintMéz” termékek előállításában

- Különböző algatörzsek felhasználhatóságának vizsgálata méhtakarmány előállítására, méhészeti technológia testre szabása: a projekt egyik leginnovatívabb eleme különböző algatörzsek hasznosíthatósága méhtakarmányként. Ennek során az édesvízi eredetű tenyészet formájában hasznosított Chlorella és Scenedesmus törzseket vizsgálatuk, illetve vizsgálat tárgyát képezte a tengeri eredetű, por alakú Spirulina törzs is. A fejlesztés részeként a különböző algatörzsek, illetve cukorszirup arányát változtatva határoztuk meg az optimumot, fontos részét képezte a méhészeti technológia testre szabásának a pH érték optimalizálása. Az alga nemcsak késztermék előállítására, hanem a méhek téli betelelő takarmányaként is eredményesen használható (mely egy alternatív prototípus terméknek is tekinthető), ennek hatását az őszi-téli időszakban vizsgáltuk és teleltetési naplóban rögzítettük, az eredmények vizsgálatára közvetlenül a projekt befejezését megelőzően 2020. tavaszán került sor.

- Termékek klinikai vizsgálata: A B) modulban leírt módon szintén 15 fő önkéntes bevonásával történt a zöld alga alapú méhtakarmánnyal készült méhtermék vizsgálata. Itt kontrollként, szintén 15 fő bevonásával akácmézet alkalmaztunk. A vizsgálat eredményeként igazolást nyert, hogy az algás méhtermék fogyasztása révén csökken a vérzékenység, mely a műtétek utáni, gyógyszert kiváltó kezeléseknél rendkívül nagy jelentőséggel bírhat.

A projekt eredményeképpen kifejlesztett prototípus termékváltozatok:

  • Fűszernövények: 11 féle (kapor, zöld dió, torma-citrom, tyúkhúr, kakukkfű, borsmenta, zellerlevél, zellergumó, gyömbér, cékla, fekete retek)
  • Jódtartalmú méhtermékek: 2 féle (Pávai Vajna ásványvízzel, Jodaqua gyógyvízzel)
  • Algás méhtermékek: 2 + 2 féle (Zöldalga, Kékalga, Zöldalga-homoktövissel, Zöldalga – kékalgával)

A fejlesztés érintette a korábban kidolgozott „TöbbmintMéz” termékek technológiájának felülvizsgálatát és módosítását is. A fejlesztés során a hatóanyag kinyerés és transzformáció igazolására, azaz a számunkra értékes komponensek késztermékbe kerülésére az Innovatív Élelmiszeripari Klaszter Kft dolgozta fel a mintákat Dr. Prokisch József egyetemi docens vezetésével, melynek során 176 db antioxidáns és összpolifenol mérés, valamint 143 db GC-MS mérés, illetve 21 db jód vizsgálat került elvégzésre. Ennek révén igazolást nyert, hogy a hatóanyagok 70-150 %-os mértékben az alapanyagból (jellemzően feldúsulva) átkerülnek a késztermékbe. A humán-klinikai vizsgálatoknál elvégzett, közel 9600 vizsgálatot tartalmazó adatbázis tudományos értéke messze túlmutat a megvalósított projekt keretein és számos hazai és nemzetközi szakmai publikáció, előadás, illetve tudományos elemzés alapját teremtette meg.